Vi vill påminna om det vägledande ställningstagandet om identitetskontroll vid röstning. Som framgår i ställningstagandet anser Valmyndigheten att digitala id-kort bör godtas vid röstning, om det krävs fysisk id-kontroll eller NFC-avläsning för att få ett sådant. De digitala id-korten ”Freja eID +” och ”BankID” uppfyller för närvarande detta, däremot inte ”Freja eID”. Det är viktigt att röstmottagaren följer utfärdarens anvisningar för hur man kontrollerar att det är en äkta legitimation.

Ställningstagande om identitetskontroll vid röstning

Uppdatering i webbutbildningen för röstmottagning i förtidsröstning och vallokal

Utfärdarnas anvisningar hittar ni på deras hemsidor, men vi länkar även till dem nedan och återger också vad som anges idag (den 21 maj 2024). Röstmottagarutbildningarna för förtid och vallokal har uppdaterats med information om hur den fördjupade kontrollen går till.

Är röstmottagaren osäker på om den digitala id-handlingen kan godkännas?

Om röstmottagaren anser att ytterligare kontroll av id-handlingen behöver göras, och det inte finns någon möjlighet att göra den kontrollen på röstmottagningsstället, kan röstmottagaren informera väljaren om röstmottagningsställen där det är möjligt. Valnämnden bör därmed hålla röstmottagarna informerade om var möjligheten finns att utföra digital kontroll med mobilapp eller mot hemsida.

Kontroll av digital id-handling kan jämföras med fysiska id-handlingar

Kontrollerna av de digitala id-korten kan jämföras med kontroll av svenska pass och nationella id-kort. Om valnämnden är osäker på äktheten avseende dessa fysiska handlingar finns i dessa fall möjlighet att kontrollera giltigheten i polisens e-tjänst.

Vad gör röstmottagaren om hen inte kan avgöra om väljaren styrkt sin identitet?

Vid tveksamheter om vad som i det enskilda fallet är tillräckligt för att styrka en persons identitet, oavsett om id-handlingen är digital eller fysisk, bör röstmottagaren samråda med ordförande eller kollegor på plats.

I det fall väljarens identitet är alltför osäker för att kunna anses styrkt bör röstmottagaren uppmana väljaren att visa en annan id-handling eller ordna så att en medföljande kan intyga väljarens identitet. Den personen måste i så fall vara känd eller identifiera sig. Det är röstmottagaren som slutligen måste bedöma om väljaren har styrkt sin identitet eller inte. Detta kan ske genom en sammantagen bedömning av alla omständigheter i det enskilda fallet.

Kontroll av BankID

Det finns flera sätt att kontrollera ett digitalt Bank-ID-kort: visuellt, skanning med en annan BankID-app eller skanning via BankID:s tjänstegränssnitt. Alla sätt börjar likadant:

  • Kunden identifierar sig i BankID-appen för att öppna sitt digitala ID-kort.
  • I appen visas ID-kortet i två minuter. Sedan behöver kunden identifiera sig igen. På ID-kortet visas:
  1. Ansiktsbild, namn, personnummer och ålder
  2. Säkerhetsdetaljer
  3. Rörlig QR-kod för validering av ID-kort

Visuell kontroll innebär att röstmottagaren kontrollerar det digitala ID-kortet på samma sätt som ett fysiskt ID-kort, genom att jämföra bilden och informationen som visas med personen som visar upp kortet. Det digitala ID-kortet har flera säkerhetsdetaljer som ljud, rörelse och färg som hjälper röstmottagaren att säkerställa att ID-kortet är aktivt och inte exempelvis en falsk stillbild.

Vill röstmottagaren ha en starkare validering kan röstmottagaren skanna QR-koden som visas på ID-kortet med en annan BankID-app. Det fungerar både för BankID-app med och utan aktiverat BankID. Fördelen med att använda en BankID-app utan ett aktiverat BankID är att alla röstmottagare på ett röstmottagningsställe kan använda sig av samma telefon.

Kontroll av BankID genom en särskild scanner (för kännedom)

BankID ger också möjlighet att skanna den rörliga QR-koden som visas på det digitala ID-kortet med hjälp av en skanner kopplad till BankID tjänstgränssnitt.

För mer information:

Digitalt ID-kort (bankid.com) Länk till annan webbplats.

Kontroll av Freja eID+

För att verifiera att ID-koret i Freja är äkta ska du göra det med en onlinekontroll. Det kan ske på två olika sätt:

  1. QR-koden i ID-skärmen skannas med en annan Freja-app. Om ID är äkta visas samma tresiffriga kod på båda mobilskärmarna.
  2. Ange personnumret från ID-skärmen via kontroll.frejaeid.com och klicka på ”Verifiera ID”. Om ID är äkta visas samma tresiffriga kod i båda mobil-skärmar. Observera att Frejas ID-skärm måste vara aktiv på den telefon som kontrolleras. Skriver röstmottagaren in personnumret i kontrollpanelen utan att ID-skärmen med QR-koden är aktiv i Freja-appen fungerar inte kontrollen.

    kontroll.frejaeid.com Länk till annan webbplats.

När det gäller själva ID-skärmen finns ett antal säkerhetsfunktioner som animeringar, ljud, tidsstämpel och nedräkning. Freja anger dock på sin hemsida att det endast är vid en onlinekontroll (se ovan) som man kan vara säker på att ID-kortet verifieras av Freja.

För mer information:

Så kontrolleras Frejas digitala ID-kort (frejaeid.com) Länk till annan webbplats.