|Valcentralen

Sammanfattning av ställningstagandet

Rättelse av fel

Länsstyrelsen kan rätta uppenbara fel som skrivfel eller räknefel i sina beslut. De kan inte rätta fel som beror på bristfällig utredning eller felaktig bedömning. Rättelser bör endast göras i undantagsfall, särskilt om de kan påverka beslutets utgång negativt för kandidater eller partier.

Vad är en rättelse?

En rättelse innebär att korrigera uppenbara fel utan att ändra beslutets utgång, det vill säga beslutets innehåll i sak. Exempel på rättelser är att korrigera felstavade namn eller felaktiga årtal.

Länsstyrelsens ansvar

Länsstyrelsen ansvarar för att rätta uppenbara misstag i beslut om fördelning av mandat och ledamöter i Sametinget.

Länsstyrelsen noterar alla förflyttningar av valsedlar på valsedeln och omslaget.

Rättelse av namnfel

Om en kandidats namn är felstavat på grund av fel i folkbokföringen, ska kandidaten kontakta Skatteverket för korrigering.

Rättelseprocess

Länsstyrelsen informerar berörda parter och ger dem möjlighet att yttra sig innan de gör en rättelse, om det inte är uppenbart att det inte behövs. De dokumenterar och daterar rättelsen.

Teknisk hantering i Valid

Länsstyrelsen samråder med Valmyndigheten vid behov av teknisk korrigering i systemet Valid.

Ladda ner ställningstagandet

Ladda ner ställningstagandet i fulltext.

Vägledande ställningstagande om rättelse i beslut om valresultat Pdf, 117 kB.

Valmyndigheten har det övergripande ansvaret för frågor om val. Myndighetens ställningstaganden, som ger vägledning till valadministrationen, innehåller en redogörelse för myndighetens uppfattning i rättsliga frågor.

Sök