Hantera brevröster och röster från vallokal
Publicerad: 24 februari 2025
När röster kommer in till länsstyrelsen ska ni hantera och förvara dem på ett säkert sätt tills dess det är dags för rösträkningen.
Ta emot brevröster
Den som brevröstar skickar sin röst direkt till Länsstyrelsen Norrbotten. Väljare kan börja skicka brevröster från och med att de fått Valmyndighetens utskick, som skickas till alla röstberättigade senast 30 dagar före valdagen.
Alla brevröster som kommit fram innan ni påbörjat rösträkningen ska ni granska och räkna.
Informera personalen som tar emot inkommande post om hur brevrösterna ser ut, under vilken period de kommer in, att de inte får öppna dem och hur de ska hanteras och förvaras.
Bokför brevröster dagligen
Bokför dagligen de brevröster som kommit in på blanketten ”Protokoll för mottagna brevröster”. Blanketten finns i applikationen VALID (inte Sameting). Gå in på Generell valadministration och Arbetsmaterial i menyn.
Sortera rösterna i nummerordning för att underlätta inför granskningen. Väljarens nummer i röstlängden visas i kuvertets fönster.
Anteckna brevröster som kommer för sent, det vill säga efter att ni påbörjat rösträkningen, på sidan två i protokollet.
Ta emot vallokalsröster
På kvällen efter att röstmottagningen avslutats alternativt dagen efter valdagen skickar ordföranden i respektive vallokal rösterna de tagit emot till Länsstyrelsen Norrbotten.
Postpåsen som skickas från vallokalen till er innehåller förslutna säkerhetspåsar med röster, protokoll, väljarförteckning och kopia av röstlängden. Om en vallokal tagit emot många röster kan säkerhetspåsarna vara uppdelade på flera postpåsar. De ska i så fall vara märkta till exempel 1 av 4, 2 av 4, och så vidare. Rösterna ska vara sorterade enligt nummer i röstlängden.

Bokför rösterna
Bokför röster skickade från vallokalerna på blanketten ”Röster som kommit in från vallokalerna”. Blanketten finns i applikationen VALID (inte Sameting). Gå in på Generell valadministration och Arbetsmaterial i menyn.
- Ange från vilken vallokal rösterna skickats.
- Ange datum när de togs emot.
- Anteckna nummer från varje säkerhetspåse på blanketten.
- Ange det totala antalet röster försändelsen innehåller, det vill säga summan av antalen som är angivna på respektive säkerhetspåse som innehåller röster.
- Ta fram den digitala kopian av protokollet som vallokalen skickade till Sametinget på valkvällen. Jämför att antalet säkerhetspåsar och deras respektive nummer stämmer överens med den digitala kopian av protokollet och det fysiska protokollet. Kontakta omgående Valmyndigheten och Sametinget om något inte stämmer.
- Signera i kolumnen till höger.
Säker hantering och förvaring av röster
Planera för en säker hantering och förvaring av alla röster fram till tidpunkten för rösträkning. Dessa är extra skyddsvärda i och med att rösterna kan kopplas samman med uppgifter om väljaren.
Var alltid minst två personer närvarande vid alla arbetsmoment som innebär någon typ av hantering av rösterna. Det är även bra om det i efterhand går att spåra vem som vid varje tillfälle hanterat rösterna.
En negativ påverkan på rösterna riskerar att allvarligt skada genomförandet av valet och förtroendet för genomförandet av val. Vilka konsekvenser ett möjligt antagonistiskt angrepp eller annan oförutsedd händelse får beror på tidpunkten och omfattningen.
För att skydda rösterna kan ni överväga en eller flera av följande åtgärder:
- Förvaringsenheter (exempelvis säkerhetsskåp eller värdeskåp).
- Ändamålsenligt inbrottsskydd.
- Ändamålsenligt brandskydd, dimensionerat utifrån en ökad risk för antagonistisk påverkan inklusive brandsläckningsutrustning som inte förstör rösterna.
- Larm kopplat till larmcentral, inklusive rutiner för hantering av larm.
- Spårbar tillträdeskontroll till lokalen/utrymmet.
- Informera Polismyndigheten och räddningstjänst om var förvaringen finns.
Vid behov, till exempel vid en förhöjd hotbild, kan skyddet förstärkas tillfälligt med exempelvis väktare.