Röstlängden för valet till Sametinget
Publicerad: 20 januari 2025
I det här ställningstagandet får du veta hur röstlängden i sametingsvalet upprättas, granskas och fastställs. Vi går igenom vilka kontroller som valnämnden och länsstyrelsen behöver göra för att säkerställa korrekta uppgifter, och vad som gäller för fastställandet och ändringar av den slutliga röstlängden.
Sammanfattning av ställningstagandet
Vid upprättandet av den preliminära röstlängden förs röstlängdsuppgifterna från det senast genomförda sametingsvalet över till en ny röstlängd. Därefter ska Sametingets valnämnd kontrollera de uppgifter som kommit in i nya anmälningar till röstlängden.
Den preliminära röstlängden ska hållas tillgänglig för granskning
När valnämnden har upprättat den preliminära röstlängden ska den hållas tillgänglig för granskning på det sätt som Valmyndigheten i samråd med Sametinget bestämmer. Valnämnden bör planera för ett tillgängliggörande som är rättssäkert för de väljare som tagits upp i röstlängden.
Efterforskningar när det saknas uppgifter i folkbokföringen
I det fall det saknas uppgifter i folkbokföringen för att fastställa om någon ska tas upp i röstlängden ska valnämnden eller, efter överklagande, länsstyrelsen göra ytterligare efterforskningar.
Valmyndigheten anser att den efterforskning valnämnden eller länsstyrelsen ska göra alltid bör utgå från väljarens intresse av att få rösta. Vidare bör i första hand efterforskningar ske med hjälp av annat lands folkbokföring eller annan myndighet i Sverige eller i utlandet. Om andra källor används bör uppgifterna som inhämtas verifieras vid behov. Kan valnämnden eller länsstyrelsen inte verifiera rösträtten ska personen inte tas upp i röstlängden.
Fastställa den slutliga röstlängden
När länsstyrelsen har prövat överklaganden ska valnämnden fastställa den slutliga röstlängden. Inför fastställandet ska valnämnden göra motsvarande kontroll mot folkbokföringen som för den preliminära röstlängden. Den som tagits upp i den preliminära röstlängden och som inte tagits bort av länsstyrelsen kan inte strykas vid fastställandet av den slutliga röstlängden.
Sametinget kan, om röstlängden innehåller en uppenbar felaktighet i något väsentligt hänseende på grund av att det har tillkommit nya omständigheter eller av någon annan anledning, ändra i röstlängden om den kan ändras snabbt och enkelt och utan att det blir till nackdel för någon enskild part.
Valnämndens beslut om att fastställa den slutliga röstlängden kan inte överklagas. Den som varit röstberättigad i valet kan överklaga det slutliga valresultatet.
Ladda ner ställningstagandet
Ladda ner ställningstagandet i fulltext.
Vägledande ställningstagande om röstlängden för val till Sametinget Pdf, 136 kB.
Valmyndigheten har det övergripande ansvaret för frågor om val. Myndighetens ställningstaganden, som ger vägledning till valadministrationen, innehåller en redogörelse för myndighetens uppfattning i rättsliga frågor.