Paket med scenarier och diskussionsfrågor

Att förbereda sig för en krissituation ökar vår gemensamma förmåga att förebygga och hantera kritiska situationer i genomförandet av allmänna val. Av denna anledning har vi tagit fram två övningspaket med fristående scenarier och tillhörande diskussionsfrågor som kommuner och länsstyrelser kan använda sig av i sitt förberedande arbete.

Tanken med övningspaketen är att samla centrala funktioner i er organisation och utifrån materialet bland annat tydliggöra roller och ansvar samt identifiera behov av samverkan och av ytterligare skyddsåtgärder inför EU-valet.

Övningspaket för stärkt valsäkerhet för kommuner Powerpoint, 15 MB.
Övningspaket för stärkt valsäkerhet för länsstyrelser Powerpoint, 9 MB.

Digital utbildning i valsäkerhet

För att stärka kommunernas och länsstyrelsernas arbete med att planera och genomföra val finns vår digitala utbildning i valsäkerhet.

Syftet med utbildningen är att ge alla som arbetar med val en grundläggande förståelse för vad antagonistiska hot är och kan innebära i praktiken. Vi ger också förslag på hur valadministrationen kan jobba systematiskt med valsäkerhet generellt och verksamhetsskydd mer specifikt.

Exempel på antagonistiska hot mot allmänna val kan vara att hindra eller avskräcka väljare från att rösta, att hota valarbetare och att försöka påverka valresultatet. Det kan också handla om att undergräva förtroendet för valens genomförande, till exempel genom att sprida falska rykten.

Utbildningen togs fram inför valen 2022 men är fortsatt högst relevant inför EU-valet 2024.

För kommuner – digital utbildning i valsäkerhet Länk till annan webbplats.

För länsstyrelser – digital utbildning i valsäkerhet Länk till annan webbplats.

Tips, råd och erfarenheter från kommuner

Genom ett antal workshoppar under december 2021 och januari 2022 fick vi läsvärda tips, råd och erfarenheter avseende valsäkerhet från kommunerna. Dessa erfarenheter finns sammanställda i ett PM:

Erfarenheter från genomförda utbildningar i valsäkerhet Pdf, 202 kB.