Rapporter och annan fördjupning

Valmyndigheten beställde inom ramen för projektet ”Stärkt skydd av allmänna val” fyra studier. Tre rapporter från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och en från Stockholms Universitet.

Hot mot svenska allmänna val: Exempel och scenarier för valadministrationen

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har på uppdrag av Valmyndigheten kartlagt möjliga hot mot allmänna val samt tagit fram scenarier och scenariobyggstenar som underlag för utbildning och verksamhetsskyddsbedömningar. Rapporten är skriven för valhandläggare och säkerhetshandläggare vid kommuner och statliga myndigheter.

Rapport Hot mot svenska allmänna val – exempel och scenarier för valadministrationen, (ladda ner på FOI:s webbplats) Länk till annan webbplats.

Incidenter under genomförandet av allmänna val i Sverige – valen 2018 och 2019

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har på uppdrag av Valmyndigheten kartlagt incidenter i samband med valen 2018 och 2019 samt valadministrationens behov av utvecklad incidentrapportering. Rapporten är skriven för Valmyndigheten som ett beslutsunderlag för ett utvecklat incidentrapporteringssystem.

Rapport Incidenter under genomförandet av allmänna val i Sverige – valen 2018 och 2019, (ladda ner på FOI:s webbplats) Länk till annan webbplats.

Att bemöta påverkan mot genomförandet av allmänna val: En studie av det rättsliga ramverket

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har på uppdrag av Valmyndigheten studerat svenska myndigheters rättsliga möjligheter att bemöta påverkan genom information i samband med svenska allmänna val. Rapporten är tänkt att fungera som ett stöd för valadministrationen i syfte att stärka skyddet av genomförandet av val.

Rapport Att bemöta påverkan mot genomförandet av allmänna val: En studie av det rättsliga ramverket för åtgärder som syftar till att bemöta påverkan mot genomförandet av allmänna val (ladda ner på FOI:s webbplats) Länk till annan webbplats.

Digitala diskussioner och de svenska valen 2022

Stockholms universitet gjorde på uppdrag av Valmyndigheten en studie för att öka kunskapen om digitala diskussioner om valgenomförandet. Syftet är att visa på vilka rädslor, påståenden och frågor som dök upp i sociala medier i samband med valen 2022 och därmed öka kunskapen om potentiella hot mot valens genomförande.

Rapport Digitala diskussioner och de svenska valen 2022 (ladda ner på Stockholms universitets webbplats) Länk till annan webbplats.