Väljare som vistas i häkte eller anstalt inom Kriminalvården har möjlighet att budrösta och då kan de anställda vara bud. Om det finns ett häkte eller en kriminalvårdsanstalt inom kommunen ska ni kontakta dem för att gemensamt göra en bedömning om det är lämpligt att också ordna med röstmottagning på plats.

När förtidsröstning ordnas hos något av Kriminalvårdens verksamhetsställen kan valnämnden överlåta åt den som är chef för inrättningen att förordna röstmottagare. I övrigt är det i vanlig ordning valnämnden som ansvarar för röstmottagningen.

Eftersom det av säkerhetsskäl kan behövas särskilda rutiner är det viktigt att ha en tidig och god kommunikation med verksamhetsstället.

Kriminalvården har informerat internt om rutiner vid röstning

Kriminalvården har informerat sina verksamhetsställen om vad som generellt gäller för intagna som vill rösta i EU-valet. Bland annat har de fått information om rutiner för budröstning, dubblettröstkort samt om behovet av en säker hantering av röster. Det är lämpligt att ni också går igenom dessa frågor mer i detalj med häktet eller anstalten.

Viktigt att ha tidig dialog med häkten och anstalter

Verksamhetsställena har också fått en del praktiska råd som vi tagit fram med hjälp av några kommuner med erfarenhet av röstning inom Kriminalvården. Även dessa kan vara bra att ni går igenom i era eventuella kontakter med häktet eller anstalten inom kommunen.

I samverkan med kommunen är det särskilt viktigt att häktet eller anstalten:

  • För en tidig dialog inför kommande val.
  • Förser kommunen med den namngivna kontaktpersonens kontaktuppgifter.
  • I det fall dubblettröstkort ska beställas; inventera behovet tidigt och kontakta kommunen. Personer med skyddade personuppgifter kan få dubblettröstkort från länsstyrelsen.
  • I det fall budröstning är aktuellt bestämma lokal och tid för leverans av budröster och hellre leverera flera gånger än alla röster på en gång.

Kriminalvården informerar också verksamhetsställena om rutiner för hur budröstningen går till.

Ställningstagande om identitetskontroll

Läs gärna vårt ställningstagande om Identitetskontroll vid röstning. Där har vi gjort bedömningen att Kriminalvårdens bud istället för tjänstgöringsnummer kan ange tjänstekortsnummer på ytterkuvertet för budröst. Det mot bakgrund av att det är detta nummer som återfinns på den legitimation som budet kan välja att visa för era röstmottagare när hen lämnar in rösten.

Ställningstagande om identitetskontroll vid röstning Pdf, 140 kB.