Hittills har många kommuner samt en länsstyrelse rapporterat avvikelser som skadat, eller riskerat att skada, genomförandet av valet eller förtroendet för genomförandet av valet. Hos kommunerna har det bland annat handlat om skadegörelse av röstmottagningsställen, otillbörlig propaganda, omflyttningar av valsedlar i valsedelställ, hot mot röstmottagare, handhavandefel och rutiner som inte efterlevts. Länsstyrelsen har rapporterat om avvikelser som noterats under den slutliga rösträkningen.

Det går även bra att rapportera in incidenter i efterhand.

Sista dag för att rapportera incidenter som rör EU-valet är den 30 juni

Du rapporterar enklast en incident genom att fylla i webbformuläret som finns under ingången Gemensamt stöd, Valsäkerhet på Valcentralen.

Rapportera en incident

Vi har stor användning av era rapporter för att sammanställa statistik och skapa oss en rättvisande bild över valgenomförandet nationellt.

Vi vill även påminna om att i efterhand anmäla misstänkta brott till Polismyndigheten. Genom att anmäla misstänkta brott får Polismyndigheten, utöver möjlighet att utreda brottet, även en mer korrekt bild över i vilken utsträckning människor försökt påverka valgenomförandet.