Ett parti som vill delta i val ska anmäla det. Av anmälan ska framgå under vilken partibeteckning partiet går till val under. Det är primärt partiernas ansvar att tillgodose väljarnas behov av tydlighet ifråga om vilka partier som ställer upp i val och vilka kandidater som kan väljas.

Om en väljare på en blank valsedel skriver till en partibeteckning för ett parti som inte anmält deltagande i valet ska valsedeln bedömas vara ogiltig. Det gäller även om partiet bytt partibeteckning. En röst på den tidigare partibeteckningen kan därför inte tillgodoräknas partiet, t.ex. kan en röst på Feministiskt initiativ inte räknas som en röst på Värdigt liv. Om det i undantagsfall framstår som entydigt vad väljaren avsett rösta på, exempelvis om de båda partibeteckningarna är snarlika eller om den nya beteckningen innehåller delar av den gamla, kan dock en sådan röst anses giltig. Exempelvis kan en röst på Folkpartiet räknas som en röst på Liberalerna, tidigare Folkpartiet, eftersom Folkpartiet ingår i den nya partibeteckningen.

Vid den preliminära rösträkningen på valkvällen ska en röst, på ett parti som har en partibeteckning som inte anmälts till valet, sorteras till partier som inte anmält deltagande. Finns det tveksamheter i hur rösten ska bedömas bör den läggas bland ogiltiga-övriga. Låt rösten ligga kvar i valkuvertet och notera med blyerts på kuvertet vilken bedömning som gjorts.

Läs det uppdaterade ställningstagandet på sidan för ställningstaganden om rösträkning.

Rösträkning