Ändringar i facit

Länsstyrelsen ska vid den slutliga rösträkningen bedöma varje avlagd röst utifrån väljarens grundlagsskyddade rättighet att rösta och varje röst där väljarens vilja kommer till uttryck ska beaktas. En avgiven röst ska bedömas giltig om det kan dras en entydig slutsats om vilket parti och vilken kandidat som väljaren haft för avsikt att rösta på.

Varje röst måste bedömas för sig och i många fall saknas bestämmelser eller vägledning som kan ge generella svar på hur en röst ska tolkas. Det är därför viktigt att ha goda rutiner för hur knepiga bedömningar ska hanteras vid den slutliga rösträkningen och att samverkan sker mellan länsstyrelserna och med Valmyndigheten.

Valmyndighetens övningskasse kan användas vid utbildning av rösträknare. I kassen finns flera utmaningar att öva på. Valmyndigheten har nu uppdaterat facit till övningskassen med

  • en kommentar till att det ibland är olika personer som skrivit under protokoll och omslag,
  • en valsedel som ska läggas till Ogiltiga röster – inte anmälda partier istället för Ogiltiga röster – övriga, och
  • en korrigering i personröstförteckningen för Tumlarpartiet där en röst på Märta Tuvok istället ska redovisas på Maret Jang.

Vidare finns i övningsmaterialet en röst på partiet Initiativet narvalarna där väljaren har satt ett kryss precis i kanten av rutan framför kandidat 7. Att krysset har hamnat så nära rutan beror på tryckningen vilket inte var avsikten när uppgiften skapades. Övningen är dock ett utmärkt exempel på en svårbedömd röst. Valmyndigheten tänker att exemplet kan användas för att i utbildningen peka på vilka svårigheter som kan uppstå vid rösträkningen och för att uppmärksamma de som deltar i utbildningen på att detta är ett typexempel på när valledningen bör tillkallas för att hjälpa till med bedömningen. Valmyndigheten bedömer att om den tryckta valsedeln i ert övningsmaterial visar att krysset går in lite i rutan bör krysset räknas som en röst på kandidat 7, är krysset inte inne i rutan alls ska krysset inte beaktas. (Facit är inte uppdaterat i denna del.)

När ska en röst anses avgiven på ett parti?

Det finns ingen definition av begreppet parti i regeringsformen eller vallagen. I förarbeten till vallagen talas om att begreppet parti utformats med tanke på själva valproceduren och sammanräkningsförfarandet samt att begreppet bygger på principen om den fria nomineringsrätten. I vissa fall måste ett parti vara en juridisk person, det vill säga en organisation med styrelse och stadgar. Det gäller exempelvis om partiet söker om partibidrag eller om partiet vill registrera sin partibeteckning. (Se bland annat prop. 1969:126 s. 20-21, Prop. 1972:105 s. 112-113 prop. 2013/14:48 s. 63 och VPN 1990:10).

I vallagen sägs att ett parti som vill delta i val ska anmäla det tillsammans med partiets beteckning. Vidare sägs i lagen att en beteckning ska bestå av ord och att den får innehålla en symbol. Det finns inget krav på vilka ord som ska ingå i en beteckning. En beteckning får inte vara förväxlingsbar med en redan befintlig beteckning.

Inför de allmänna valen 2018 fördes samtal mellan länsstyrelserna i samråd med Valmyndigheten om hur en valsedel med tillskrivna ord skulle hanteras. Med anledning av att det inte är möjligt att t.ex. kräva att en partibeteckning ska innehålla ordet parti blev slutsatsen att alla tillskrivna ord på en valsedel, vilka inte utgjorde namn (på riktiga personer eller på exempelvis karaktärer i böcker eller barnprogram), skulle bedömas vara partier med undantag av sådana partier som faktiskt anmält deltagande eller som registrerat en partibeteckning innehållande ett namn.

Om orden inte utgjorde sådan beteckning under vilket ett parti anmält sitt deltagande skulle rösten hanteras som en valsedel som ska läggas till Ogiltiga röster – inte anmälda partier. Detta är den praxis som gällt sedan dess och som tillämpades vid de allmänna valen 2022. Det är också den bedömning Valmyndigheten står för nu.

Naturligtvis kan det uppstå olika situationer då ovan innebär svåra bedömningar. En väljare kan exempelvis lägga till ord på en valsedel där en beteckning på ett anmält parti finns tryckt. Vid tolkning av en sådan röst kan viss ledning hämtas i vägledande ställningstagande om tolkning av parti- och personröster under rubrikerna 3.4 Kännetecken och 3.5 Partiröster. Varje röst måste emellertid bedömas för sig. Det är alltid möjligt att samråda med Valmyndigheten vid svåra bedömningar.

Du hittar övningskassen under utbildningsmaterial för Länsstyrelse, på sidan Utbildning av rösträknare.

Utbildning av rösträknare

Du hittar ställningstagandet för Tolkning av parti- och personröster under ställningstaganden för rösträkning

Rösträkning