Frågor och svar om valnämndens preliminära rösträkning
Publicerad: 4 juni 2024
Här hittar du svar på frågor om valnämndens preliminära rösträkning.
Valnämndens preliminära rösträkning
Är det enligt lag krav på att det måste vara valnämndens ordförande som ska följa med valmaterialet till länsstyrelsen efter valnämndens preliminära rösträkning?
Det är inte ett lagkrav att ordföranden ska åka in till länsstyrelsen efter valnämndens preliminära rösträkning. Men om något behöver åtgärdas i materialet är det lättast att ordföranden är med på plats jämfört med att tjänstepersonerna ska åka hem till sin kommun, åtgärda materialet tillsammans med ordföranden och sen åka tillbaka till länsstyrelsen igen.
Hur många röster ska sparas inför valnämndens preliminära rösträkning?
För att kunna bevara valhemligheten behöver det finnas minst 300 röster vid valnämndens preliminära rösträkning. Det betyder inte att kommunen behöver spara 300 röster utan titta på statistiken från tidigare val och ta undan så många röster att de beräknar att de tillsammans med det som kommer komma in till uppsamlingsräkningen har totalt minst 300 röster.
Varför ska det vara en urna per valkrets i kretsindelade kommuner vid valnämndens preliminära rösträkning? Är inte hela landet en valkrets vid val till Europaparlamentet?
Vid EU-valet är Sverige en enda valkrets. Kommunvalkretsarna används dock administrativt vid valnämndens preliminära rösträkning.
Hur hanteras en brevröst vid valnämndens preliminära rösträkning, där det saknas poststämpel?
Om poststämpel saknas och det inte heller på annat sätt framgår att den verkligen är skickad från utlandet kan rösten inte godkännas vid valnämndens preliminära rösträkning.
Måste hela valnämnden finnas på plats vid valnämndens preliminära rösträkning eller kan det delegeras till ordförande och vice ordförande?
Nämnden måste vara beslutsför vid valnämndens preliminära rösträkning så det räcker inte med bara närvaro av ordförande och vice ordförande, stäm av med kommunjurist.
Hur bedömer jag att brevröster är giltiga?
Bedömning kring om det är rimligt att en brevröst gjorts i ordning enligt kraven i vallagen samt postats inom rätt tidsintervall görs utifrån en sammantagen bedömning av exempelvis de portostämplar och annan information som finns eller kan finnas på kuvertet. Valmyndigheten kan inte bistå ytterligare i bedömningen. Visst bedömningsstöd finns i bildspel samt handledningen för valnämndens preliminära rösträkning. Ifall ni i kommunen tar emot budleveranser med brevröster är det viktigt att ni vid mottagning stämplar dessa och noterar varifrån de är skickade och när, för att ha denna information tillgänglig vid bedömningen. Eftersom utlandsrösterna kommer från olika håll i världen saknar Valmyndigheten överblick över hur dessa kan se ut.
Hur ska jag bedöma en röst på Feministiskt initiativ, Folkpartiet eller ett annat parti som bytt partibeteckning?
I en nyhet som publicerades den 20 maj skriver vi:
"Om en väljare på en blank valsedel skriver till en partibeteckning för ett parti som inte anmält deltagande i valet ska valsedeln bedömas vara ogiltig. Det gäller även om partiet bytt partibeteckning. En röst på den tidigare partibeteckningen kan därför inte tillgodoräknas partiet, t.ex. kan en röst på Feministiskt initiativ inte räknas som en röst på Värdigt liv. Om det i undantagsfall framstår som entydigt vad väljaren avsett rösta på, exempelvis om de båda partibeteckningarna är snarlika eller om den nya beteckningen innehåller delar av den gamla, kan dock en sådan röst anses giltig. Exempelvis kan en röst på Folkpartiet räknas som en röst på Liberalerna, tidigare Folkpartiet, eftersom Folkpartiet ingår i den nya partibeteckningen."
Läs mer:
Hur ska en röst bedömas på ett parti som bytt partibeteckning?