Frågor och svar om röstmottagning
Publicerad: 14 mars 2025
Här hittar du svar på vanliga frågor om röstmottagning.
Röstmottagning
Kan man legitimera sig med digitalt id-kort?
Ja det går bra för väljare att identifiera sig med digitalt id-kort från BankID eller Freja eID+, däremot inte ”Freja eID”.
Läs mer i nedan nyhet om hur du kontrollerar att det är en äkta legitimation.
Kan jag mejla ett dubblettröstkort till en väljare
Ja du kan mejla ett dubblettröstkort till en väljare som PDF men dubblettröstkortet måste skrivas ut om personen ska förtidsrösta.
Läs mer i nedan nyhet:
Angående digitala utskick av dubblettröstkort och väljare som vill visa röstkortet i mobilen
Vad ska vara med i dagrapporten?
Följande händelser ska alltid antecknas:
- Om ni nekar att ta emot ytterkuvert för budröst.
- Om ni nekar att ta emot valkuvert för att väljaren inte kunnat styrka sin identitet.
- Om ni uppmanar någon att tillfälligt lämna lokalen.
- Om ni beslutar att tillfälligt avbryta röstmottagningen.
- Om händelser stör, påverkar eller riskerar att avbryta röstmottagningen.
- Om röstmottagningen avslutats senare än annonserad stängningstid ska anledningen till detta antecknas, exempelvis att väljare som stått i kö fått tillfälle att rösta.
Även andra händelser kan behöva antecknas, exempelvis omröstmottagaren behöver vägra att ta emot ett valkuvert även efter att väljaren har ombetts att göra i ordning det på nytt.
Anteckna följande uppgifter i dagrapporten i samband med någon av händelserna ovan:
- När: klockslag när händelsen inträffade och när händelsen avslutades.
- Var: var ägde händelsen rum, exempelvis inne i röstningslokalen eller i utrymmen intill.
- Vad: vad har inträffat.
- Hur: vilka åtgärder har vidtagits och vilka beslut har fattats.
- Vem: vilka röstmottagare var närvarande och vem har vidtagit vilken åtgärd eller fattat beslut.
- Varför: om det finns en trolig orsak eller anledning till varför en händelse inträffade. Om en väljare nekas att rösta är det mycket viktigt att tydligt ange varför väljaren nekats.
Kan väljare ta tillbaka sin röst utan att lägga en ny röst?
En väljare som vill ta tillbaka sin förtidsröst kan göra det på valdagen i sin vallokal, om förtidsrösten hunnit levereras till vallokalen. Frågan gäller alltså en väljare som inte vill ångerrösta utan ta tillbaka sin röst och inte delta i valet.
Det är möjligt för väljaren att få tillbaka sin förtidsröst, men endast i vallokalen på valdagen under förutsättning att förtidsrösten finns i vallokalen.
Valmyndigheten bedömer att en väljare som har förtidsröstat kan ta tillbaka sin förtidsröst genom att använda sig av ångerröstning. Väljaren kommer sannolikt att säga till röstmottagarna att hen vill ta tillbaka sin röst. Detta är att betrakta som att väljaren vill ångerrösta.
Efter id-kontroll av väljaren så får väljaren tillbaka sin förtidsröst. Sedan är det väljaren som avgör om hen vill rösta i vallokalen eller inte. Det är därför möjligt för en väljare att ta tillbaka sin förtidsröst utan att därefter avlägga en röst i vallokalen. Om förtidsrösten inte finns vallokalen är det däremot inte möjligt för väljaren att återta den.
Anteckna noggrant i protokollet vad som hänt och vilken väljare det gäller för att förstå differens i antal röster i slutet av dagen. Ju mer dokumentation, desto enklare att spåra vad som hänt.