Frågor och svar om digital rapportering
Publicerad: 15 maj 2024
Här hittar du svar på frågor om digital rapportering av preliminärt valresultat.
Valkvällsansvarig hos valnämnderna
Vem ska vara valkvällsansvarig?
Det bör vara den person som har bäst insyn i det arbete som kommer att utföras i vallokalerna på valkvällen. Personen ska ha tid och möjlighet att vid behov kunna stå i direktkontakt med både vallokalerna och Valmyndigheten.
Vilka arbetsuppgifter har de valkvällsansvariga?
Valkvällsansvarig är i huvudsak ansvarig för att kontrollera att distrikten har rapporterat resultaten från sin vallokal, samt att vara länken för information från Valmyndigheten till kommunerna och ut till vallokalerna. Information vi delger via vår sändning eller på valcentralen.val.se kan ofta vara relevant för de som arbetar i vallokalerna, men Valmyndigheten har inte direktkontakt med alla drygt 6 000 vallokaler i Sverige, utan behöver hjälp med att nå ut.
Självklart är det så att man inte har möjlighet att ha en dedikerad valkvällsansvarig i alla kommuner, speciellt bland de allra minsta. Valkvällsansvarig kan vara en person som också har andra arbetsuppgifter men det är viktigt att rollen finns för att vi ska kunna få hjälp att få in alla resultat, och så att vi vet att våra informationskanaler bevakas av alla kommuner
Behöver valkvällsansvariga vara förordnade av valnämnden?
Valmyndigheten ser inte att det behövs, men som vanligt är det upp till valnämnden att avgöra som lokal valmyndighet.
Finns det möjlighet till två valkvällsansvariga eller är det en som gäller?
Vi kommer att ha möjlighet att ta emot flera namn, men vill gärna att en person pekas ut som huvudsaklig kontakt.
Hur anmäler vi valkvällsansvariga?
Anmäl två (2) valkvällsansvariga via mejl till valadm@val.se senast den 15 maj med följande information:
• För- och efternamn
• Telefonnummer (direktnummer, inte växelnummer och helst mobilnummer så numret inte blockas av kalender)
• E-postadress
• Vem av de anmälda valkvällsansvariga som är huvudkontakt
När ska valkvällsansvarig bevaka Valmyndighetens digitala sändning?
Den digitala sändningen pågår under hela valdagen och valkvällen och bevakas av valkvällsansvarig, men stora delar av tiden kommer vi ha en ”pausbild” med information som kontaktuppgifter och sändningsschema. På vissa tider under dagen och kvällen kommer vi under kortare stunder att sända live med uppdaterad information till er i kommunerna om hur arbetet går och om det finns något att tänka på. Schemat för detta kommer att publiceras i god tid innan valet, samt stå på ”pausbilden”. Det är framförallt under dessa tider det är viktigt för valkvällsansvariga att delta.
E-legitimation, inloggning
Vilka e-legitimationer fungerar?
Freja eID+ och Mobilt bank-id.
Om rapportörerna inte vill använda sina privata mobiler, fungerar det då med e-legitimation?
Det går att använda en mobil för att rapportera på och ha e-legitimationen på en annan.
Det är upp till rapportören hur hen vill använda sin e-legitimation, men mest troligt måste vara att rapportören använder sig av de verktyg som hen normalt använder vid bankärenden eller inloggning hos andra myndigheter.
Det är inget som hindrar att en rapportör har både Freja eID+ och Mobilt bank-id och enbart använder den ena appen till det här uppdraget.
Rapportörer
Vem kan vara rapportör?
Det är, precis som tidigare val, en av röstmottagarna som rapporterar in resultatet. Vanligtvis är det ordförande men det behöver inte vara det. Det nya är att den som rapporterar måste vara anmäld i förväg samt behöver ha tillgång till en mobiltelefon och e-legitimation.
Hur många rapportörer bör finnas per valdistrikt?
Det ska finnas minst två, men ser helst att det finns flera rapportörer i varje vallokal.
Kan valdistrikt i samma byggnad dela rapportör?
För valdistrikt som är lokaliserade i samma byggnad är det möjligt att dela rapportörer. Rapportörernas tekniska behörighet är bunden till kommunen och fungerar i alla kommunens valdistrikt.
Det går att samarbeta och hjälpa varandra mellan distrikten så länge resultaten hålls isär och rapporteras var och en för sig på rätt sätt.
Valnämnden kan alltså lägga upp det på olika sätt. Lokala förutsättningar avgör hur varje kommun löser uppgiften. Diskutera gärna med varandra eller med oss på Valmyndigheten om ni har idéer.
Vad händer om rapportörerna blir otillgängliga?
Då kan någon annan som är registrerad som rapportör göra rapporteringen. Om ingen rapportör finns att tillgå går det bra att ringa in resultatet istället.
Det är därför bra om det är fler än två som är anmälda i förväg.
Varför behöver inte rapportörer vara förordnade?
Det är ingen skillnad från tidigare år då den röstmottagare som ringde in resultatet inte var förordnad för just rollen som ”rapportör”. Däremot ska alla röstmottagare vara förordnade av valnämnden. Har valnämnden tidigare val förordnat den som rapporterat resultatet kan så ske nu också.
Utifrån dataskyddsförordningen, vilken relation är det mellan Valmyndigheten och kommunerna när kommunerna lägger in personuppgifter om "anställda" i Valid?
Valmyndigheten har stöd för behandlingen och ansvarar också ensamt för behandlingen, det vill säga något biträdesförhållande råder inte mellan Valmyndigheten och kommunerna.
Rapportering och signering
Varför digital rapportering?
Den digitala lösningen ska samla in resultat på ett säkrare, snabbare, enklare och mer tillförlitligt sätt än tidigare. Den huvudsakliga metoden för att rapportera resultatet är alltså den digitala tjänsten.
Det kommer fortfarande vara möjligt att ringa in resultatet på samma sätt som gjordes tidigare, men då som en reservlösning administrerad av Valmyndigheten.
När kommer resultatbilagorna?
Vi siktar på att kunna tillgängliggöra resultatbilagorna i så god tid som möjligt, men det kommer vara runt en vecka innan valdagen. Datumet för när resultatbilagorna publiceras kommer kommuniceras ut i kalendern.
Vad ska rapporteras?
Det är resultatet från resultatbilagan som rapporteras in:
- antal röster för respektive av de så kallade rapportpartierna
- antal röster för övriga anmälda partier sammanlagt
- antal ogiltiga röster i tre kategorier: inte anmälda partier, blanka och övriga
- en summering av alla röster.
Summeringen fungerar som en kontrollfunktion. Om inte siffran i summeringen stämmer överens med totalen av övriga inrapporterade siffror kommer tjänsten att säga ifrån.
Behöver en ny signering ske innan resultatet skickas in, eller ska e-legitimationen bara användas för att logga in?
E-legitimationen används först för att logga in i tjänsten och sedan för att digitalt signera rapporten i samband med att den skickas in till Valmyndigheten.
Hur sker den digitala signeringen?
På samma sätt som när ett bankärende eller den digitala självdeklarationen digitalt signeras. På resultatbilagan i papper ska rapportören därefter ange klockslag för när resultatet rapporterades och sedan signera bilagan för hand. Det kommer att finnas instruktioner direkt på resultatbilagan.
Får rapportören kvitto på att resultatet skickats in?
Ja, det kommer en bekräftelse i tjänsten där bland annat klockslag kommer att visas.
Kommer man kunna ändra det rapporterade resultatet om man skulle upptäcka i efterhand att det har blivit fel?
Ja, det går att göra en ny rapportering. Den gamla rapporten skrivs då över. Det är alltid den senast gjorda rapporten som gäller.
Går det att ringa in och korrigera felet?
Ja, det går bra. Vi ser helst att även korrigeringen sker digitalt. Oavsett vilket sätt som används för att rapportera är det den senast gjorda rapporten som gäller.
Vid ett scenario där det blir fel i rapporten som skickas in och en ny behöver göras: Kommer den första rapporten göras ogiltig så det inte rapporteras in dubbelt?
Ja, det sker automatiskt. Det är alltid den senast gjorda rapporten som gäller.
Blir det felmeddelande om antalet inte stämmer med antalet valkuvert?
De uppgifter som rapporteras från resultatbilagan är antalet röster för rapportpartierna, rösterna för de fyra övriga kategorierna av röster och summan av dessa röster. Tjänsten kommer att kontrollera att antalet röster verkligen motsvarar den summa som angivits på resultatbilagan. Stämmer det inte kan det vara en signal om att något måste göras.
Eventuell skillnad mellan antalet valkuvert och antalet röster i valurnan noteras bara i protokollet tillsammans med en trolig orsak till skillnaden.
Ska rapporteringen ske så fort rösterna är räknade eller kan man vänta tills övriga röstmottagare åkt hem?
Rapportering ska ske så snart som möjligt i närvaro av andra röstmottagare som kan motläsa från resultatbilagan.
Ska ordförande eller rapportören (om det inte är ordförande) skriva under resultatbilagan?
Rapportören signerar resultatbilagan. Resultatbilagan är en bilaga till protokollet. Protokollet ska skrivas under av ordföranden i vallokalen, samt den röstmottagare som följer med till valnämndens mottagning.
Ska den som rapporterar även följa med in till valnämnden vid överlämning av röster?
Nej, det är inte nödvändigt. Det är däremot nödvändigt att resultatet har rapporterats innan rösterna lämnas över, antingen via den digitala tjänsten eller via telefon.
Manual, utbildning
Behöver manualen för rapportering skrivas ut och finnas i vallokalen?
Ja. I kommande val kommer instruktionerna ingå i den tryckta handledningen.
Kommer information att tillkomma i utbildningsmaterialet till röstmottagarna?
Det finns mer information om rapporteringen i bildspelet för ordförande i vallokal.
Ordförande och utsedda rapportörer ska ta del av manualen för digital rapportering.
Inför att vi utbildar röstmottagarna, kommer det finnas möjlighet att prova på att logga in för att se miljön?
Vår förhoppning är att kunna öppna upp en utbildningsversion av rapporteringstjänsten.
Internetuppkoppling/tekniska förutsättningar
Vad händer om det blir problem med mobilnätet?
Oavsett problem vid den digitala rapporteringen, så ska rapportören först prova igen, med en annan telefon eller med en annan rapportör. Därefter vänta 5-10 minuter och sedan prova igen. Därefter ska rapporten ringas in på det telefonnummer som är angivet på resultatbilagan.
Blir det problem också med att ringa in rapporten ska ni kontakta valnämnden.
Hur kan vi testa uppkopplingen och vad gör vi om nätet inte fungerar?
Vi rekommenderar att ta kontakt med kommunens IT-avdelning för att höra om det finns sådana områden i kommunen. I dessa områden går det som ett alternativ att ringa in resultatet, på motsvarande sätt som 2022.
När i tid behöver vi senast återkoppla kring svårigheter om 4G-täckning och alternativa lösningar?
Meddela Valmyndigheten så snart ni vet att någon vallokal inte kommer att kunna rapportera digitalt.
Övrigt
Varför ska ett preliminärt resultat rapporteras?
Rapporteringen av det preliminära valresultatet har två syften.
- Det preliminära valresultatet är av intresse för allmänheten.
- Det preliminära valresultatet har också en kontrollfunktion.
När rösterna räknats i vallokalen lämnas de till valnämnden som i sin tur lämnar dem till länsstyrelsen. Länsstyrelsen gör den slutliga rösträkningen och använder då det preliminära resultatet för kontroller. Det är därför viktigt att alla preliminära resultat rapporteras och att det preliminära resultatet är korrekt.
Vad är ordförandens roll?
Ordförande är ansvarig för att rapporteringen sker, oavsett om ordföranden själv är rapportör eller inte.
På morgonen behöver vallokalens ordförande kontrollera att det finns rapportörer i vallokalen under valdagen, så att inte alla fått förhinder samtidigt. Rapportörerna i vallokalen måste i sin tur kontrollera sin utrustning, till exempel att telefonen är laddad, att e-legitimationen inte har gått ut och att telefonen kopplar upp sig till Internet.
Ordföranden måste också kontrollera att resultatbilagan avser rätt valdistrikt, så att ingen förväxling har råkat ske. Det gäller både på morgonen och när det preliminära resultatet ska skrivas ned i bilagan direkt efter räkningen.
Uppstår det problem ska valnämnden kontaktas.
Kommer valkansliet kunna följa vilka distrikt som rapporterat i Valid?
Nej, inte i Valid. Valid kommer inte vara nåbart på valkvällen. Genom att manuellt följa upp vilka valdistrikt som lämnats in till valnämnden på valkvällen kan kansliet själva följa rapporteringen.
Valmyndigheten kommer att ha vetskap om vilka valdistrikt som har rapporterat och inte. Är det något valdistrikt som dröjer med rapportering kommer Valmyndigheten att kontakta valnämndens valkvällsansvarig.
Rapporterar man in både på förtidsröstningen och på valdagen?
Nej. Endast på valdagen.
Registrering av förtidsröster är en annan process, se Handboken för kommuner, avsnitt 15.5. Separat manual kommer.
Finns det någon tanke om att även använda denna typ av rapportering för förtidsröstning i framtiden?
En intressant tanke! Valmyndigheten utvecklar löpande valprocessen för att bli effektivare och bättre.
Kommer valnämnden att rapportera in något resultat när rösterna kommer in till kansliet och kontrolleras på natten?
Valnämnden ska inte rapportera att de tagit emot valmaterialet på valkvällen, utan kontrollera att rapporteringen är gjord. Om rapportering inte skett, ska valnämnden se till att det sker. Se särskild manual och checklista.
Vi ser gärna att valnämnden har minst en registrerad rapportör på plats vid mottagningen, utifall det kommer ett valdistrikt som inte rapporterat resultatet och där ordförande inte har möjlighet att rapportera digitalt av något skäl.
Gäller samma rapportering vid uppsamlingsräkningen?
Nej. Då sker rapportering direkt in i Valid. Det kommer finnas särskild handledning för den.