Uppdateringar av utbildningarna

Hur ser vi när en produkt är uppdaterad?

Vi anger datum (månad och år) för publicering på framsidan av respektive handledning och på handboken. Vi försöker få in detta även i manualerna vi publicerar framöver, eftersom de i dagsläget saknar en framsida.

Hur meddelar ni att en produkt är uppdaterad?

Vi meddelar eventuella uppdateringar genom att lägga ut en nyhet på Valcentralen. Tips är att ha som rutin att gå in där löpande eftersom publicering av nyheter kan ske varje dag. En sammanfattning av veckans nyheter skickas med mejl.

Hur informerar ni om de uppdateringar som ni gör i bildspelen?

Vi informerar om de innehållsmässiga förändringarna i bildspelen i nyheten som vi publicerar i samband med uppdateringen. Mindre ändringar i formalia informerar vi inte om.

Om utbildningsfilmerna

Är tanken att röstmottagarna ska se filmerna innan de kommer på själva utbildningstillfället?

Ja, enligt vårt utbildningspaket så ska de se filmerna före. Detta för att de ska ha en förkunskap innan det fysiska tillfället och kunna ställa frågor till utbildaren. Utbildningspaketet kan anpassas efter lokala förutsättningar. Det viktiga är att röstmottagarna får se filmerna innan de påbörjar sin tjänstgöring.

Finns det specifika utbildningsfilmer för ordförande och vice som de ska se innan det fysiska utbildningstillfället?

Det finns inga specifika filmer för ordförande. Vi rekommenderar att samtliga röstmottagare tittar på utbildningsfilmerna, även ordförande och vice ordförande. Den första delen i utbildningspaketet är allmän för alla.

Om tidsupplägg

Hur lång tid tar webbutbildningarna (med utbildningsfilmerna)?

De tar cirka 45 minuter per utbildning. Om personen ska jobba både i röstnings- och vallokal ska man gå båda utbildningarna. Bemötande- och säkerhetsutbildningen tar olika länge att göra för olika delar, det anges i respektive del.

Hur lång tid tar utbildningen för ordförande/vice ordförande?

Fördjupningen för ordförande tar cirka 45 minuter. Det kan såklart anpassas efter lokala förutsättningar.

Är pauser inkluderade i tidsangivelsen på den fysiska utbildningen?

Ja, de är inkluderade i de 2,5 timmarna. På fördjupningsdelen för ordförande är ingen paus inlagd, men det kan ni anpassa lokalt.

Är tidsåtgången för röstmottagare som ska jobba i både förtidsröstning och vallokal dubbel i de olika momenten?

Ja, det är korrekt uppfattat. Röstmottagare som jobbar både förtidsröstning och vallokal ska genomgå 45+45 min webbutbildning och 2,5+2,5 h per fysiskt utbildningstillfälle.

Om det finns ett tillräckligt stort antal röstmottagare som har dubbla uppdrag kan valnämnden tänkas erbjuda dessa en anpassad utbildning. Detta i så fall i form av en kortare vallokalsutbildning där de unika arbetsmomenten för vallokal är i fokus. Men det är inget som Valmyndigheten erbjuder. Det är viktigt att valnämnden kvalitetssäkrar utbildningsprodukterna om man gör lokala ändringar eller kompletteringar.

Om utbildningstillfällen

Behöver de röstmottagare som både jobbar i förtidsröstningslokal och som ordförande i vallokal närvara vid totalt tre fysiska utbildningar?

De bör närvara vid två: förtidsröstning och vallokal. Sedan går det utmärkt att köra fördjupningen för ordförande i anslutning till vallokalsutbildningen. Det behöver inte vara två separata tillfällen för vallokal.

Däremot bör de även närvara vid förtidsröstningen eftersom röstmottagningen skiljer sig åt väsentligt. Det är tänkbart att valnämnden tar fram ett anpassat utbildningsmaterial för de personer som har uppdrag både under förtidsröstning och valdag, så de slipper upprepningar. Men det är inget som Valmyndigheten tar fram.

Är bildspelet gemensamt för röstmottagare i vallokal och röstmottagare vid förtidsröstningen?

Nej, det finns ett bildspel för respektive utbildning, som båda är publicerade på Valcentralen.

Eftersom röstmottagningen skiljer sig åt anser vi att röstmottagare som ska jobba både i vallokal och förtidsröstningslokal bör genomgå en utbildning inför respektive uppdrag.

Valnämnden kan besluta att anpassa och göra en gemensam utbildning för dessa röstmottagare så de slipper upprepningar, men det är inget som Valmyndigheten tar fram. Det är viktigt att valnämnden kvalitetssäkrar utbildningsprodukterna om man gör lokala ändringar eller kompletteringar.

Är det ett krav att man utbildar ordförande och vice ordförande vid ett separat tillfälle eller kan man baka in den vid samma tillfälle?

Det är inte ett krav att utbilda vid ett separat tillfälle. Utbildningarna kan slås ihop om valnämnden anser att det är värdefullt att alla röstmottagare får samma information. Det underlättar exempelvis vid sena bortfall, men innebär samtidigt att utbildningen blir mer tidskrävande för "vanliga" röstmottagare.

Behöver ordförande och vice ordförande även delta på den grundläggande utbildningen vid det fysiska tillfället?

Ja, de ska delta på grundutbildningen och sedan få en fördjupning.

Går det att ha utbildningen för ordförande och vice ordförande via exempelvis Teams, och att de går grundutbildningen fysiskt?

Det finns ingenting som säger emot det, men det är upp till valnämnden att avgöra om det är lämpligt. Ett fysiskt utbildningstillfälle ingår i Valmyndighetens utbildningspaket.

Behöver ordförande och vice endast få ordförandehandledningen eller ska de också få den grundläggande handledningen?

De ska få både den grundläggande handledningen och ordförandehandledningen.

Utbildningsintyg

Hur sker kontrollen av att röstmottagarna genomgått webbutbildningen? Förr har det gått att fuska genom att intygen gått att redigera.

Det är samma typ av intyg som går att lägga till sitt namn på som vid valet 2022. Låser vi intyget går det inte att lägga till sitt namn.

Utbildningsintygen går att ladda ner utan att ha genomgått utbildningen, det borde inte gå förrän man tagit sig igenom utbildningen med godkänt resultat?

Det var en miss. Vi hade glömt att låsa intyget i utbildningen för vallokal. Det ska vara låst på så sätt att intyget inte går att ladda ner utan att man har gått igenom frågorna på sista sidan.

Vi vill dock inte låsa intyget på ett sätt som gör att man måste ha gått igenom alla filmer och frågor i hela utbildningen. Det innebär nämligen att man inte kan hoppa till en enskild film. Vi ser att det kan vara bra för röstmottagare att kunna hoppa till en enskild film för att exempelvis kunna friska upp minnet om något moment närmare valet.

Ytterligare instruktioner

Kan valnämnden förordna röstmottagare innan utbildningstillfällena?

Enligt vallagens 3 kap. 5§ får man bara förordna den som fått den utbildning som behövs för uppdraget. Det är valnämndens ansvar att se till att alla röstmottagare som arbetar har genomgått utbildningen. Valnämnden kan själv avgöra hur de säkerställer detta, exempelvis om det går att fatta ett villkorat beslut.

Kan det räcka med en kortare repetition för de röstmottagare som arbetade vid det föregående valet?

Det utbildningsmaterial vi har tagit fram anser vi är en miniminivå för röstmottagare inför valet 2024, även om de arbetade vid valen 2022. Det är nu ett EU-val och det har gått nästan två år sen det senaste valet.

Är det något särskilt av era ställningstaganden som utbildarna borde ta upp under utbildningen av röstmottagarna?

I utbildningen hänvisar vi till ställningstagandet om identitetskontroll vid röstning, men främst som en förberedelse för de som ska hålla i utbildningen.

Den som utbildar bör ha läst igenom de ställningstaganden som är relevanta för röstmottagningen och känna till om valnämnden har fattat beslut om andra riktlinjer än de som föreslås i våra ställningstaganden.

Kan man delegera till valnämndens ordförande att utse röstmottagare istället för att kalla till extra valnämnd?

Det beror på hur delegationsordningen i kommunen ser ut. Vi rekommenderar att kontakta kommunjurist för att klarlägga hur delegationsordningen ser ut i er kommun.

Kommer röstkort även att skickas till digital brevlåda?

Nej, det blir inga digitala röstkort till valet 2024. Till den digitala brevlådan kommer bara information om röstning, precis som vid valet 2022. Röstkorten skickas med fysisk post.